top of page

Workshop cigarbox gitaar bouwen  tijdens Texel Blues  2022!

Zondag 16  oktober 12.00 uur Stayokay.

De cigar box gitaar: het oer blues instrument en ontstaan in de USA. In de jaren 20, 30, 40, van de vorige eeuw hadden de negers op  de katoen plantages geen geld om instrumenten te kopen en gingen ze die zelf maken van een lege sigarendoos en bv een bezemsteel als hals.  Daaroverheen werden 3 metalen draden as snaren gespannen, allen zodanig gestemd dat een open stemming werd verkregen. Door met een afgesneden bottleneck over de snaren te gaan, ontstond muziek die men nu 'The Blues' noemt. Artiesten als bv Muddy Waters, Lightnin' Hopkins, maar ook Jimi Hendriks leerden op dergelijke zelfbouw instrumenten spelen. Tegenwoordig geven artiesten als Keith Richards, Bono van U2, Paul Mc Cartney, maar uiteraard ook Seasick Steve en acteurs als Johnny Depp de cigar box gitaar een ware cultstatus.

 

Tijdens Texel Blues 2022  is er op zondag 16 oktober, in Stay Okay den Burg vanaf 12.00 uur de mogelijk om  JOUW eigen cigar box gitaar te bouwen. Dit gebeurt onder begeleiding van Cigarbox Henri  en in ca 2.5 uur tijd bouw jij je eigen authentieke blues instrument en leer je er na afloop ook nog de nodige bluesloopjes en een paar vette rocklicks op spelen.

 

Workshop cigar box gitaar bouw door Cigarbox Henri.​

De cigar box gitaar is een oer blues muziek instrument en uit de USA over komen waaien naar Europa.

O.a. de arme bevolking op de katoenplantages in de Mississippi delta had geen geld om dure gitaren te kopen en bouwden ze zelf van oude bezemstelen een paar draden als snaar en een lege oude sigarendoos als klankkast en speelden daarop muziek die we nu kennen als the blues!.

Wat gaan we doen:

Wij bouwen onder begeleiding van Cigarbox Henri van www.dutchinstruments4u.nl  een semi acoustische, 3 snarige, ongefrette cigar box slide gitaar (het oer model. Maar die je dus wel op een versterker kan aansluiten). Geschikt voor zowel beginners die nog nooit geen snaar instrument in handen hebben gehad als gevorderden. 

Duur van de workshop is ca 2,5 uur en dat is inclusief les in een aantal mooie vette blues- en rock licks en de juiste slide technieken. Alle materialen en gereedschappen worden verzorgd. Kosten voor deze workshop is slechts 105 Euro p.p.

Vooraf opgave (of men een links- of rechtshandige gitaar wil bouwen) via mail ivm voorbereiding van de instrumenten, is nodig. 

 

E-mail Henri is bighouse1@kpnplanet.nlt.nl

 

Opgave vooraf is wel noodzakelijk en kan tot en met 10 oktober via een mail naar Cigarbox Henri:  bighouse1@kpnplanet.nl

 

Voor meer info over Dutch cigar box gitaren en deze workshops , zie de site www.dutchinstruments4u.nl en  Facebook / Dutch Instruments 4 U

TB22-wit-2.png
workshop gitaren volwassenen 3 snarig sem acoustisch.jpg
bottom of page