Workshop cigarbox gitaar bouwen  tijdens Texel Blues  2019!

Zaterdag 12 oktober 11.30 uur Stayokay.

De cigar box gitaar: het oer blues instrument en ontstaan in de USA. In de jaren 20, 30, 40, van de vorige eeuw hadden de negers op  de katoen plantages geen geld om instrumenten te kopen en gingen ze die zelf maken van een lege sigarendoos en bv een bezemsteel als hals.  Daaroverheen werden 3 metalen draden as snaren gespannen, allen zodanig gestemd dat een open stemming werd verkregen. Door met een afgesneden bottleneck over de snaren te gaan, ontstond muziek die men nu 'The Blues' noemt. Artiesten als bv Muddy Waters, Lightnin' Hopkins, maar ook Jimi Hendriks leerden op dergelijke zelfbouw instrumenten spelen. Tegenwoordig geven artiesten als Keith Richards, Bono van U2, Paul Mc Cartney, maar uiteraard ook Seasick Steve en acteurs als Johnny Depp de cigar box gitaar een ware cultstatus.

 

Tijdens Texel Blues 2019 is er op zaterdagmorgen 12 oktober, in Stay Okay den Burg vanaf 11.30 uur de mogelijk om  JOUW eigen cigar box gitaar te bouwen. Dit gebeurt onder begeleiding van Cigarbox Henri  en in ca 2.5 uur tijd bouw jij je eigen authentieke blues instrument en leer je er na afloop ook nog de nodige bluesloopjes en een paar vette rocklicks op spelen.

 

De gitaar wordt een 3 snarige akoestische ongefrette slide gitaar en de kosten van de workshop zijn

slechts 85,- euro per deelnemer. Voor 20 euro extra is het zelfs mogelijk om gelijk al een piezo element in te bouwen, zodat je gitaar ook nog eens op een versterker kan worden aangesloten. Met de gratis bottleneck

en de videolessen "how to play", kan je thuis verder je spel bekwamen. Alle materialen en gereedschappen worden verzorgd.

 

Kennis van gitaarspel is niet eens nodig. Deelnemers die al eens een dergelijke workshop deden, konden tot hun eigen verrassing al na een paar minuten les er op spelen.

 

Opgave vooraf is wel noodzakelijk en kan tot en met 5 oktober via een mail naar Cigarbox Henri:  bighouse1@kpnplanet.nl

 

Voor meer info over Dutch cigar box gitaren en deze workshops , zie de site www.dutchinstruments4u.nl en  Facebook / Dutch Instruments 4 U